vrijdag 07 mei 2021

NH - nieuws

Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
 1. De verpleegkundigen van verzorgingshuis de Tien Gemeenten in Purmerend krijgen vanaf maandag hulp van een robot. Wimpie, zoals de zorgrobot wordt genoemd, gaat als proef drie weken logeren op een van de afdelingen voor bewoners met dementie. Zo kan Wimpie bijvoorbeeld verhalen vertellen aan bewoners en hun lievelingsmuziek afspelen", vertelt directeur Wim van 't Veer van Stichting Wonen & Zorg Purmerend aan Regio Purmerend.

  Deze week kregen de verpleegkundigen van de afdeling een workshop over hoe ze moeten omgaan met Wimpie. De zorgrobot neemt taken uit hun handen. Door de software van Diginova leert Wimpie steeds meer en kan hij na een tijdje zelfs de bewoners herkennen en hun gemoedstoestand herkennen en hierop inspelen.

  Directeur Wim van 't Veer van Stichting Wonen & Zorg Purmerend is enthousiast over de zorgrobot. "Het is niet voor de leuk. Wimpie moet in het zorgprogramma zijn plekje vinden en moet onderdeel van het team worden. Het is een toevoeging op de zorg naar onze bewoners. Alles wat er toe kan bijdragen aan de zorgdoelstellingen van onze bewoners is welkom. Wimpie is onvermoeibaar en kan steeds herhalende vragen over bijvoorbeeld welke dag het is beantwoorden."

  "De cliënten en het personeel van de afdeling moeten vanaf volgende week wennen aan Wimpie", legt uit Luuk Hazenberg van software bedrijf Diginova uit. "Aan heel veel zaken komt het zorgpersoneel niet toe. En hoe mooi is het nou dat je toch een aantal zaken die je nu laat liggen, dat daar nu wel ruimte voor ontstaat. De kwaliteit van de zorg kan door Wimpie verhoogd worden. Maar eerst moet Wimpie ingewerkt worden."

  Niet vervangen

  Van ’t Veer geeft expliciet aan dat het niet de bedoeling dat de zorgrobot medewerkers gaat vervangen. "Met dezelfde medewerkers en Wimpie kan je een stuk hoogwaardiger zorg bieden. Wimpie is niet iets engs."

  Wimpie gaat bij zorginstellingen in het hele land logeren. De opgehaalde gegevens kan het softwarebedrijf Diginova gebruiken om de zorgrobot nog beter te maken waarmee ze hopen te bewijzen dat Wimpie zijn nut heeft en verzekeraars de noodzaak van de zorgrobot gaan inzien en deze gaan bekostigen.

  Hoe Wimpie wordt ontvangen op de afdeling is ook voor Van ’t Veer spannend: "Kom over twee weken maar terug dan weten we meer", zegt hij. Op die uitnodiging gaan Regio Purmerend en NH graag in. Over twee weken gaan we met camera op bezoek. Wordt dus vervolgd. 

 2. De binnenvaart heeft zwaar te lijden onder de pech met de Coenbrug bij Zaandam. Eerder deze week klapte de brug dicht met een oorverdovende knal en dat richtte veel schade aan. Waarschijnlijk zoveel dat het weken, misschien wel maanden, duurt voor het hersteld is.

  Dat verwacht Andries de Weerd van Schuttevaer, de belangenorganisatie van de binnenvaart.  Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat het een moeilijke klus is en lang gaat duren. Maar hij doet geen uitspraak over hoe lang de brug dichtblijft.

  Jan Broersma woont dicht bij de Coenbrug en hoorde afgelopen dinsdagmiddag thuis een enorme knal. "Ik dacht aan een ontploffing bij Honig of misschien wel een bomaanslag. Het was een hele harde klap gevolgd door twee minder harde naklappen." Pas toen hij met zijn buren sprak, hoorde hij dat het om de brug ging waarvan een klep naar beneden was gekomen. 

  Schade

  Rijkswaterstaat heeft de brug snel vast kunnen zetten, zodat in ieder geval het autoverkeer op de A8 weer kon doorgaan. Voor de scheepvaart, zowel de binnenvaart als de pleziervaart, ziet het er slecht uit. Want met een zeilboot of een hoog binnenschip kun je niet onder de autoweg door. En de brug was pas net weer in gebruik.

  Andries de Weerd: "Het trieste is dat we pas een reparatie van vijf weken achter de rug hebben. Waarin we niet bediend werden en we al onze transporten zoveel mogelijk hebben opgeschoven. We waren nog geen paar weken bezig waren en nu is 'ie weer stuk."

  De Weerd heeft geen idee hoe hoog de schade is voor de binnenvaart. Vooral de vervoerders van grote objecten als silo's en kranen moeten nu gaan zoeken naar alternatieven. "Dat kan alleen via de zee en dat wordt wel erg duur allemaal." Het wordt ook een hele toer om je waren op tijd bij je klanten te kunnen afleveren. "Dit schaadt het imago van de beroepsvaart enorm", zegt De Weerd.

  Ook voor de pleziervaart vanuit de Zaanstreek wordt het lastig, want ook aan de doorgaande verbinding bij Nauerna naar het Noordzeekanaal wordt momenteel gewerkt.

 3. De komende maanden staan molens volop in de schijnwerpers.Noord-Holland telt 160 historische molens, en die hebben allemaal hun eigen verhaal. De verhalen achter 22 van die molens zijn opgetekend en onderdeel van het overkoepelende project 'Ode aan het Landschap NH'. Morgen is de aftrap van het project in de Schermer. Vandaag beleeft de bijbehorende videoclip met een lofzang aan de molen haar primeur bij NH Nieuws.

  De Stichting Ode aan het Landschap Noord-Holland wil de komende tijd op allerlei manieren de grote waarde van Noord-Hollandse landschap onder de aandacht brengen. Er zijn fietsroutes, podcasts, excursies, voorstellingen en evenementen met als doel: meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons eigen’ landschap.

  'Geen enkele provincie heeft zo’n divers landschap als Noord-Holland. Er zijn polders, droogmakerijen, veenweidelandschappen, dijken, kreken, kanalen, vaarten, duinen, bossen, kwelders en drie kusten', somt de stichting op haar website op.

  Podcast, game en lied

  Iconen van dat landschap zijn onder meer de vele molens die in de provincie staan. Vanaf zaterdag worden 22 molens letterlijk uitgelicht en komen voorbij in een podcastserie. Het gaat onder meer om molens in Etersheim, 't Zand, Alkmaar, Edam, Haarlem, Wormer, Weesp en Amsterdam.

  Ook is er een route-app die je langs deze molens en andere bezienswaardigheden leidt, en heeft elke molen een eigen game. Het speciale lied, met videoclip, is van de hand van Fluitsma en Van Tijn. Huub van der Lubbe en Roos Schlikker leveren er ook een bijdrage aan.

  Behalve voor molens is er later dit jaar ook extra aandacht voor Kunstpark de Nollen in Den Helder en voor de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Ode aan het Landschap NH eindigt in oktober en start volgend voorjaar weer op.

 4. Bij de verbouwing van Theater De Purmaryn in Purmerend bleek vandaag dat er asbest is vrijgekomen. Het pand is meteen hermetisch afgesloten en verzegeld. Als er asbest vrijkomt, gaan alle alarmbellen af. Maar waarom eigenlijk, en wat is asbest precies?

  Dat asbest schadelijk kan zijn voor je gezondheid, weten we allemaal. "Vaak is het inderdaad zo dat er paniek uitbreekt als er asbest gevonden wordt", zegt asbestspecialist Michel Duikersloot. "Maar als je het met rust laat, gebeurt er niks."

  Pas als je het asbest 'breekt', vertelt de asbestspecialist, heb je de poppen aan het dansen. "Dan is het schadelijk." Harry Schutte, eveneens asbestspecialist, onderschrijft dat: "Als je het gewoon met rust laat, is het in principe niet schadelijk. Het wordt pas schadelijk als je er in gaat boren, zagen of slijpen. Dan komt het vrij en kan het een negatief effect hebben op je gezondheid."

  Schadelijke 'verbeteraar' van bouwmateriaal

  Om even te beginnen met het begin: wat is asbest? "Het is een mineraal dat is ontstaan in de ruimte tussen allerlei gesteente", legt Schutte uit. Asbest is dus een natuurlijk materiaal. "Dat hebben 'wij' uit de grond gehaald en toen gebruikt om bouwmateriaal beter te maken." Maar in 1990 bleek dat asbest bouwmateriaal helemaal niet beter maakt, maar dat het juist schadelijk is. In veel Nederlandse huizen en andere gebouwen die voor 1993 gebouwd zijn, kun je het stofje vinden.

  Er zijn ook nog eens verschillende soorten asbest, die dan weer in verschillende mate schadelijk zijn. Witte asbest, met een gekrulde vezel, is het minst schadelijk, maar blijft gevaarlijk. Dat is veel gebruikt bij de bouw van bijvoorbeeld golfplaten schuurtjes, zegt asbestspecialist Schutte. Blauwe asbest is het meest schadelijk. Dat komt omdat de vezels naaldvormig zijn, en als die breken, gebeurt dat in de lengte. Ze worden dan nog dunner en gevaarlijker. 

  Longschade door weerhaakjes van asbestvezels

  Wat de asbestvezels zo schadelijk maakt, zijn de weerhaakjes. "Het ligt aan de naalden die je inademt", vertelt Duikersloot. "Als die weerhaakjes zich in je longen nestelen ben je wel de sjaak." Als je ziek wordt, duurt dat meestal zo’n 25 tot 30 jaar. Schutte: "Je kán er ziek van worden, maar dat hoeft niet altijd. Als dat gebeurt, is dat meestal na langdurige blootstelling." Daarom is het voor mensen die professioneel asbest verwijderen ook belangrijk om speciale pakken en maskers te dragen. "Zij komen er anders dagelijks mee in contact."

  Volgens Duikersloot kan ook iemand die slechts sporadisch is blootgesteld aan asbest er ziek van worden. "Net zoals bij roken. De één krijgt longkanker en de ander niet. Het ligt net aan je lichaam. Bij sommige mensen is één contactmoment al genoeg, bij de ander treedt er pas schade op na maanden dagelijkse blootstelling aan asbest."

  Schutte benadrukt dat je het beste een gespecialiseerd bedrijf kunt inschakelen als je denkt dat er (gebroken) asbest in je huis aanwezig is. "Mensen doen dat vaak uit voorzorg, omdat echte tekenen van asbest moeilijk te herkennen zijn voor het ongetrainde oog."

 5. Inwoners van Warder die in de nacht van woensdag op donderdag nog even een rondje met hun hondje deden, zullen verbaasd hebben opgekeken. Een platte kar met daarop een complete band die een serenade bracht. Het muzikale eerbetoon was bedoeld voor Wilfred Hesp, die precies om middernacht de magische leeftijd van vijftig jaar aantikte.

  Vanwege de coronacrisis is het al tijden niet mogelijk om verjaardagen en andere jubilea te vieren. Om de verjaardag van Hesp niet zomaar voorbij te laten gaan, bedacht de vriendengroep van Hesp een ludieke actie. "Dat heeft ie wel verdiend",  aldus Wilbert Vrolijk die de tractor bestuurde en bij het indraaien nog even het tuinhekje meenam van de jarige job.

  Rond twaalf uur werd hij uit zijn bed gezongen met een eigen gemaakte tekst op de klanken van Atemlos durch die Nacht, van de populaire Duitse zangeres Helene Fischer. Het klapraampje van de slaapkamer ging al snel open en de jarige kwam onder luid gejuich van zijn vrienden naar beneden. "Wilfred is een fervent skiër" , zo laat drummer en vriend Wim Zwiers weten. "Het nummer is een echte après-ski hit dus dat was een schot in de roos."

  Bierpomp in de tuin

  Naast het muzikale eerbetoon werd er, zoals de traditie wil, een Abrahampop compleet in ski-outfit in de tuin geplaatst. Als cadeau kreeg hij een vlaggenmast met een enorme vlag met het oude wapen van Warder. De kersverse jarige was blij met het cadeau. "Zo’n vlaggenmast staat wel chique zo op je erf."

  Na het optreden werd de bierpomp aangesloten en in de tuin nog even met een Duits witbiertje geproost op Hesp. De jarige had al wel een vermoeden dat er iets stond te gebeuren maar was toch overrompeld. "Als er geen corona was geweest had ik zeker een groot feest gegeven maar dit maakt een hoop goed"