NH - nieuws

Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
 1. De korfballers van Blauw-Wit hebben vanavond op het nippertje gewonnen van KCC. In de Blauw-Withal werd het na een spannend duel 21-20. Groen Geel kon de overwinning in de openingsweek geen goed vervolg geven tegen TOP.

  Blauw-Wit begon uitstekend en stond na achttien minuten met 10-5 voor. De bezoekers uit Capelle aan den IJssel kwam plots heel sterk terug, waardoor het vlak na rust 11-11 was. Vanaf toen ging het gelijkop.

  Aan de hand van topscorer Randell van der Steen kwam Blauw-Wit in de slotfase weer twee punten voor: 19-17. KCC gaf zich opnieuw niet gewonnen en kwam weer langszij. De wedstrijd leek te eindigen in 20-20, maar de allerlaatste aanval was raak voor de Amsterdammers.

  In poule A heeft Blauw-Wit nu twee punten na twee wedstrijden. Ook KZ zit in deze poule, maar de Koogers spelen pas morgen tegen LDODK.

  TOP - Groen Geel

  In Sassenheim kwam Groen Geel direct met 2-0 achter, maar de ploeg van Daniel Harmzen kwam daarna goed in de wedstrijd. Het stond zelfs even 6-8, maar halverwege keken de Noord-Hollanders toch tegen een 13-12 achterstand aan.

  De club uit Wormer begon ook matig aan het tweede bedrijf, waardoor TOP een gat sloeg van drie punten. Die achterstand kwam Groen Geel niet meer te boven, wat resulteerde in een 26-23 eindstand.

  Groen Geel, dat uitkomt in poule B, hebben DVO en PKC de volle buit. Groen Geel en TOP volgen met twee punten na twee duels.

 2. In een vermakelijk duel in de BENE-League heeft HV Volendam vanavond gelijkgespeeld tegen het Belgische Visé BM. Het eindigde na een spannende wedstrijd in 22-22 in Sporthal Opperdam. "Wij staan nog steeds vijfde dus één punt is prima", sprak Volendam-coach Mark Ortega na afloop.

  Volendam wil graag aanhaken bij de top vier in de BENE-League, maar dat wil de tegenstander uit Wallonië ook. De beste vier spelen aan het eind van het seizoen play-offs om het kampioenschap. Vooraf leken de nummers vijf en zes van de ranglijst aan elkaar gewaagd, want eerder dit seizoen eindigde de uitwedstrijd in 30-30.

  Volendam slaat een gaatje

  Ook vanavond gaven beide ploegen elkaar weinig prijs. Halverwege leidde Volendam wel met twee punten: 13-11. Aan het begin van de tweede helft zetten de Noord-Hollanders door, waarna het gat drie punten was. Dat gebeurde onder aanvoering van de sterk spelende Aboubakar Fofana.

  Visé BM gaf niet op en kwam tien minuten voor tijd weer langszij. Het scorebord gaf toen 19-19 aan. De Belgen kwam zelfs even op voorsprong, maar verder liet Volendam ze niet komen. De ploeg van coach Mark Ortega kwam vlak voor tijd op 22-21, maar een strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd zorgde voor een gelijke eindstand. "Wij spelen gelijk, maar dit voelt als een verlies", aldus Volendam-speler Aboubakar Fofana.

  Maandag s er in NH Sport een reportage te zien over Fofana. De Amerikaanse Fransman is bezig aan zijn eerste seizoen bij Volendam.

 3. Veel bedrijvigheid op de achtergrond bij sportscholen en zwembaden vandaag. Er moet veel worden georganiseerd na de aankondiging van gisteren dat sportlocaties vanaf zondag om 17.00 uur moeten sluiten. "We zijn druk met plannen en alles wat erbij komt kijken", zegt sportschooleigenaar George Bruynesteijn van Sporting de Gors in Purmerend.

  Hij heeft zijn plan al klaar: "We gaan in het weekend langer open en meer lessen aanbieden. Het is kijken hoe het gaat, want we hebben dit nog niet meegemaakt. We kijken wat de klanten willen en proberen ons daar zoveel mogelijk op aan te passen."

  Boos op de regering is hij niet: "Ik wil niet in de schoenen van onze ministers staan. Die doen ook hun best, ze zullen ook het best voor ons willen."

  Zwemlessen

  Ook bij de organisatoren van zwemlessen is er vandaag grote bedrijvigheid. Er moest flink geschoven worden met tijden om toch alle kinderen nog hun lessen te laten volgen. "De grootste puzzel is gelegd", zegt een opgeluchte Annalies van Zoeren. Ze is manager sport bij SRO, dat drie overdekte zwembaden in Haarlem en Huizen exploiteert en onderhoudt. "We zijn nu nog bezig met de communicatie naar alle ouders. Het lijkt erop dat het lukt, nu moet het ook in de familieagenda's passen."

  Bij Kim Rijnaarts kwam de klap harder aan. Ze is eigenaar van Zwemles op Maat in Alkmaar en zit even met de handen in het haar: "Het is dramatisch." Zij heeft zes kinderen per les en elke les duurt een uur. Met de sluitingstijd van 17.00 uur valt de helft van de lessen weg. "Ik kijk nu of we dubbele lessen moeten doen, maar ook dat is coronatechnisch weer lastig." Ze begrijpt de maatregelen niet: "Voor 17.00 uur kunnen we niet besmet worden en na 17.00 uur wel?"

  Mogelijk langer wachten

  Bij de zwembaden van SRO worden er wel meer lessen op dezelfde tijden gepland. "De zwemonderwijzers die 's avonds zouden werken gaan nu overdag erbij, zodat we meer groepjes kunnen doen", zegt Van Zoeren. "Dat betekent misschien dat mensen soms even in de gang moeten wachten, want we moeten ook nog coronatoegangsbewijzen checken. Mogelijk is de wachttijd om naar binnen te komen wat langer."

  Er komt dus veel af op ondernemers en organiserende instanties. "We zijn eigenlijk pas ingeregeld met het coronatoegangsbewijs, en nu dit", verzucht Van Zoeren. "Maar schouders eronder en we komen er gelukkig wel uit."

 4. In een tijdsbestek van twee uur zijn gisteren in Zaanstreek en Waterland twee zaken overvallen. Aan het begin van de middag eiste een gewapende man geld van een medewerker van een tabakszaak in Zaandijk. Twee uur later stond ook een medewerker van een massagesalon in Purmerend oog in oog met een overvaller die geld eiste. In beide gevallen bleef het bij een poging. 

  De overvaller van de tabakszaak aan de Goeman Borgesiusstraat in Zaandijk deed alsof hij een klant was en iets wilde kopen. Nadat hij zijn 'bestelling' had geplaatst, kwam hij naar de andere kant van de toonbank en eiste daar onder bedreiging van een mes geld van de medewerker.

  Zonder succes, want de medewerker zag kans de overvalknop in te drukken. Daarop koos de overvaller eieren voor z'n geld, verliet de winkel en sloeg op de vlucht. De politie heeft naar hem gezocht, maar geen verdachte aangetroffen.

  Artikel gaat door onder kaart

  Het gaat om een man van ongeveer 25 jaar oud met donkere huidskleur. Hij droeg een zwarte jas, broek en muts en een donkergroene kol of sjaal. Aan de ringvinger van zijn linkerhand droeg hij een opvallende ring. Verder had hij een groene tas bij zich.

  Massagesalon

  Twee uur later belde een man aan bij een Chinese massagesalon in de Westerstraat in Purmerend. Direct nadat hij was binnengelaten, eiste hij geld. De medewerker ging daar niet op in, vluchtte de zaak uit en vroeg voorbijgangers op straat om hulp. Daarop nam de overvaller de benen. 

  Enkele gealarmeerde omstanders achtervolgden hem, maar konden niet voorkomen dat hij in Westersteeg op een zwarte bromfiets sprong. Op die fiets zat een oranje-achtige maaltijdbox zonder stickers. 

  De verdachte is 1,80 à 1,90 meter lang, was volledig in het zwart gekleed en droeg een zwarte integraalhelm met witte strepen. Verder had hij een zwarte sporttas bij zich. 

  Artikel gaat door onder kaart

  Voor zover bekend heeft de politie vooralsnog geen reden om aan te nemen dat beide overvallen door dezelfde verdachte zijn gepleegd. Wie getuige is geweest van een de overvallen, of op basis van het signalement een verdachte denkt te herkennen, wordt verzocht dat te delen met de politie. 
 5. Ondanks de coronamaatregelen kunnen de topcompetities gewoon doorgaan de komende weken. Dat betekent dat er op het hoogste niveau in bijvoorbeeld het zaalvoetbal, handbal en korfbal niks verandert. Voor de breedtesport is het wel een enorme klap. NH Sport sprak daarover met Hovocubo, Handbalvereniging Volendam en Koog Zaandijk.

  "Wij behoren tot de topsport. Zoals het er nu uitziet verandert er niks voor onze selectie", reageert Tim Bakker, trainer van de korfballers van KZ. "We moeten nog wel horen wat het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond met de competitie gaat doen."

  Normaal gesproken worden veel wedstrijden in de Korfbal League op zaterdagavond gespeeld. De kans bestaat dat de bond die duels vanaf volgende week naar de middag verplaatst, omdat de 'avondlockdown' vanaf 17.00 uur ingaat.

  De zaalvoetballers van Hovocubo, die gisteren met maar liefst 21-1 wonnen van ZVV Den Haag, kunnen ook doorgaan in de eredivisie. De club uit Zwaag speelt komende week in de elite round van de Champions League in Lissabon. "Portugal is weer strenger geworden", zegt trainer Sander van Dijk. "We moeten weer PCR-testen overleggen."

  Drie wedstrijden, drie coronatesten

  "Als we in Portugal zijn, moeten we nogmaals testen. En voordat we terugvliegen is er nog een PCR-test. Veiligheid voorop", aldus Van Dijk. Woensdag vertrekt Hovocubo naar Lissabon. Donderdag, vrijdag en zondag strijd de koploper van Nederland in een poulefase om een plaats bij de laatste vier van de Champions League.

  Joost Ooms, algemeen directeur van HV Volendam, uit zijn zorgen vooral over pubers. "Kinderen tussen de twaalf en achttien zijn weer de dupe. Zij zitten tot vier uur of half vijf op school en kunnen daardoor niet trainen. Er is een run ontstaan op de trainingsuren tussen drie en vijf, want dat is nu primetime geworden. Het talentniveau is al behoorlijk gedaald door corona en dat zal alleen maar toenemen."

  Makkelijker voor topcompetities

  Voor de topsporters bij de handbalclub is er juist meer ruimte om te trainen. "Zij gaan door op dezelfde manier hoe ze bezig waren. Alleen zijn er 's avonds geen andere teams aanwezig, waardoor het voor onze drie topteams (heren 1, heren 2 en dames 1) makkelijker zal worden", aldus Ooms.

  Onder de topcompetities behoren naast korfbal, zaalvoetbal en handbal ook basketbal, marathonschaatsen, hockey, waterpolo, volleybal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, cricket, badminton en tafeltennis.