zaterdag 31 juli 2021

NH - nieuws

Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
 1. Jessica Schilder is op haar eerste Olympische Spelen gestrand in de eerste ronde bij het kogelstoten. De 22-jarige Volendamse slaagde er niet in om in de buurt te komen van haar persoonlijke record, dat nodig was voor een plek in de volgende ronde. De 4x400 meter mixed estafetteploeg met drie Noord-Hollanders snelde naar een nieuw Nederlands record en staan in de finale.

  In haar eerste worp stootte Schilder 16,69 meter In haar tweede worp ging de Europees kampioene Onder 23 daar ver overheen en kwam ze tot een afstand van 17,74 meter. Daarmee zat de Volendamse nog wel ruim onder haar pr van 18,77 meter. In de derde worp kon Schilder ook niet toeslaan, want met een afstand van 16,82 presteerde ze niet naar haar mogelijkheden.

  Schilder werd uiteindelijk elfde in haar groep, waardoor ze vroegtijdig is uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Raven Saunders stootte met 19,22 het verst. In het eindklassement werd Schilder negentiende van de in totaal 32 deelnemers op de Olympische Spelen.

  Tekst gaat door onder tweet.

  Voor Schilder was het überhaupt een enorme klus om op de Olympische Spelen in actie te kunnen komen. De kogelstootster testte twee keer positief op corona zonder besmettelijk te zijn en de daaropvolgende test was negatief. Daardoor kwam ze later aan in Tokio en moest ze in quarantaine.

  4x400 mixed relay

  Jochem Dobber was de eerste loper voor Nederland. De 24-jarige liep de snelste ronde en lanceerde daarmee Lieke Klaver in eerste positie. De 22-jarige Enkhuizense verloor een positie, maar Lisanne de Witte uit Heiloo behield de tweede plaats. Ramsey Angela klaarde de klus en bracht Nederland als tweede over de finish

  De Nederlandse atleten finishten in een tijd van 3.10,69. Dat betekent een nieuw Nederlands record op de 4x400 meter mixed relay en daarmee staan zij in de olympische finale.

 2. Zo'n anderhalf jaar heeft het Edams Mannenkoor Excelsior niet kunnen oefenen. En dat bij het honderdjarig jubileum van het koor. Sinds een aantal weken is het koor weer aan het repeteren geslagen met een nieuw doel: het uitgestelde jubileumconcert in oktober. 

  "Een aantal mannen kon niet wachten", grijnst voorzitter Jan Radder. "We hebben het heel erg gemist. Dat merk je ook als je begint met zingen: het duurt echt een paar weken voordat je weer een beetje op niveau bent."

  Dirigent Roland Bosma vreesde daar ook voor, maar: "Het valt me reuze mee. Ze zijn nog niet op het niveau waarvan ik hoop en het is nog niet concertwaardig, maar al een stuk beter dan een paar weken geleden." Ook Radder is tevreden: "Het begint alweer een beetje te klinken."

  Nieuwe pakken

  Nu al zijn de voorbereidingen bezig voor het concert dat op 17 oktober plaats moet vinden. Enthousiast zegt Rien de Vries: "We zijn bezig met pakken te regelen voor het koor. De oude waren gedateerd. We hebben sponsoren gevonden en afgelopen week de pakken laten passen."

  Tekst loopt door onder de foto

  Het koor laat vooral klassiek repertoire en Russische liederen horen. Het is een mooi stel, zegt de dirigent over het koor waar hij al elf jaar leiding aan geeft. "De sfeer maakt het bijzonder. Prestatiegericht, maar iedereen is er voor elkaar."

  "Je kan tijdens de repetitie keihard werken met z'n allen en aan het eind aan een biertje zitten", vervolgt de dirigent. "Hoe ze zingen voor zo'n kleine groep is best goed. We hebben samen al mooie dingen gedaan. En het hoogtepunt moet dus nog komen."

  NH Nieuws bezocht het koor ook op 4 januari. Er was dan wel geen concert, maar alle leden werden toch verrast.

 3. De Olympische Spelen zijn al een week bezig, maar voor Menno Vloon begint het avontuur pas. De polsstokhoogspringer uit Krommenie is de beste van Nederland en hoopt vannacht (Nederlandse tijd) voor de medailles te strijden. Voordat hij naar Tokyo vloog bezocht NH Nieuws hem op de training.

  De Zaankanter is vaak bij de Assendelftse club Lycurgus te vinden, maar voor deze trainingen meldt hij zich in Zoetermeer bij de club ARV Lion. Samen met zijn trainer en oud-springer Christian Tamminga bereidde hij zich de afgelopen weken voor. Hun samenwerking loopt nu zo'n anderhalf jaar. 

  De gekke voorbereiding op de Spelen - die een jaar werden uitgesteld - kwam Vloon eigenlijk niet zo slecht uit. "Door de wisseling van trainer zou het misschien net te krap worden. Het is eigenlijk wel mazzel dat we een jaar uitstel hadden, want nu konden we nog beter trainen op de technische aspecten. Het pakt ook goed uit: ik spring dit jaar bijna zes meter hoog. Hopelijk ga ik dat doen in Tokyo", aldus de atleet.

  Vloon zorgde begin dit jaar voor opwinding door in één sprong liefst vijftien centimeter van zijn eigen Nederlands record af te springen: 5,96 meter. De magische zes meter was opeens dichtbij.

  Tekst loopt door onder de video

  "Het is natuurlijk fantastisch om een jongen die tegen de zes meter aan zit te trainen", zegt trainer Tamminga. "Aan de andere kant heb ik al vanaf het begin gezegd dat dat een haalbare kaart is voor hem. Ik heb met heel veel springers in de wereldtop gesprongen en ik zie zijn kwaliteiten. Maar hij moet het nog wel doen."

  Tekst loopt door onder de foto

  Medaille?

  Een concreet doel voor de Spelen wil Tamminga niet uitspreken: als Vloon eruit haalt wat er op dat moment in zit is hij tevreden. Vloon zelf hoopt op een medaille. Eerst maar eens de kwalificatie door: "Die is altijd rommelig en moet ik eerst zien te overleven. Het is vrij vroeg in de ochtend, warm. En in de finale kan alles gebeuren. Dan sluit ik zeker niet uit dat ik een medaille pak."

  Menno Vloon komt vannacht in actie. Vanaf 2.00 uur Nederlandse tijd beginnen de verschillende atletiekonderdelen.

 4. NH radio-presentator June Hoogcarspel staat vandaag met haar Zomertoer op camping de Zeevangshoeve in Edam. We nemen een kijkje achter de schermen en gaan in gesprek met zangeres en cabaretier Karin Bloemen. Ook vertelde Jan Visser of er nog zomers weer op komst is dit weekend. Koen is vandaag aan het suppen en leert ons meer over dijkversterking.

 5. De rondvaartboten verdwijnen langzaam van de Zaanse Schans: Windmill Cruises heeft namelijk faillissement aangevraagd. Het is voor de toeristen dus niet meer mogelijk om de molens vanaf het water te bekijken. Sinds het coronavirus heeft de toeristentrekpleister het zwaar. 

  De rondvaartboten worden vooral gebruikt door de buitenlandse toeristen. Marketing Zaanstreek wil Zaandam en omstreken aantrekkelijk maken, de Zaanse Schans helpt daarbij. De woordvoerder vertelt: "Alles wat wegvalt aan toeristische product, maakt het minder aantrekkelijk."

  De organisatie merkt dat veel toeristische ondernemers het moeilijk hebben. Naast Windmill Cruises, heeft ook de Zaanferry moeite met het hoofd boven water houden. De vergunning wordt hierdoor mogelijk opnieuw aanbesteed. "Dat helpt natuurlijk niet om de mensen te motiveren om de streek te ontdekken."

  Gevolgen

  "Het is vervelend voor de personen die het raakt", vertelt Maarten van der Meer. De directeur van Stichting de Zaanse Schans denkt niet dat het gevolgen heeft voor de Zaanse Schans zelf, wel heeft het directe impact op de inkomsten van de stichting. "Het was gezellig druk, dus ik denk niet dat het specifieke aantrekkende werking heeft."

  Vorige week vertelde Maarten al het parkeerterrein iets voller wordt, maar 'het is lager dan vorig jaar', doelt hij op het aantal bezoekers. Normaal tijdens de hoogtijdagen zijn er gemiddeld zo'n twee miljoen bezoekers per jaar. Het meest vervelende vindt Maarten: "Je gaat van een slechte zomer een laagseizoen in. Je moet dus volhouden tot april volgend jaar. In de hoop dat het gaat herstellen."

  Sommige mensen maken na een faillissement een nieuwe start. Sabien doet dat en vorige maand maakte NH Nieuws hier een reportage over: